Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Hulya

“Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

Ontstoken peesplaat onder de voet

Wat is een ontstoken peesplaat onder de voet?

De officiële naam voor een ontstoken peesplaat onder de voet is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hoe ontstaat een ontstoken peesplaat onder de voet?

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Welke klachten geeft een ontstoken peesplaat onder de voet?

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn:

  • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
  • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend en startpijn na een tijd rust;
  • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De ontsteking kan op verschillende plekken in de peesplaat zitten. Ofwel in het midden van de peesplaat, net voor de aanhechting aan het hielbeen, of bij de aanhechting van de peesplaat:

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Hoe kan de registerpodoloog de klacht herkennen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Door middel van palpatie (drukken op de voet) kan de locatie van de pijn worden vastgesteld.

In het Hielpijncentrum zal de registerpodoloog tevens een echo maken met een echo apparaat. Met een echo van de peesplaat kan worden gezien of deze dikker is dan normaal en of er eventueel andere afwijkingen zijn die de oorzaak van de pijn zouden kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor deze klacht?

Meestal wordt gestart met rek en strekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met therapiezolen en eventueel nog ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen (i.o. met een arts). Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, de meest gekozen oplossingen zijn:

Waarom zou ik rekoefeningen moeten doen bij deze klacht?

Stretchen van de kuitspieren is de meest effectieve manier om van de klachten af te komen. De rekoefeningen, ook wel excentrische oefeningen genoemd zijn erg belangrijk voor het herstel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij personen die rekoefeningen deden de pijn sneller verbeterde dan bij personen die dit niet deden. Uw registerpodoloog kan u instrueren hoe u deze oefeningen uit moet voeren.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fascitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft u last van een ontstoken peesplaat onder uw voet? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.