Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Daniël

“Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

Last van doorgezakte voeten?

Schade aan het vetkussen onder de voet

Het voelt dik aan onder de bal van de voet. De pedicure zegt: “Je hebt last van doorgezakte voeten!”. Maar wáár zak je dan ‘doorheen’? En waarom wordt het dik of voelt het dik?

Onder de hiel en onder de bal van de voet zit een stevig vetkussen. Gelukkig blijft dit vetkussen bij de meeste mensen hun hele leven goed. Het beschermt niet alleen je botten maar ook je bloedvaten, zenuwen, je pezen en de daaromheen liggende peeskokers. Zeg maar alle kwetsbare structuren aan de onderkant van je voeten worden beschermd met dat vetkussen. Maar als er iets aan de hand is met de werking van het vetkussen dan zijn de rapen gaar. Dan zakken de voeten door het vetkamersysteem tegen de huid aan. Daardoor kunnen er dingen beschadigen in de voet die klachten gaan geven.

De oorzaak van doorgezakte voeten wordt te vaak te laat gezien, met vervelende gevolgen! Veelgehoorde klachten zijn onder andere:

  • “Het lijkt of ik op een bult loop”
  • “Het is dik onder de bal van de voet”
  • “Ik heb last van stekende pijn bij lang stilstaan en ook bij opstarten na rust”
  • “Het lijkt alsof ik op mijn botjes loop”

De peeskokers liggen het dichtst tegen de huid

Als de peeskokers beschadigd raken door te weinig vetbescherming gaan ze lekken. Die pezen kunnen glijden in de peeskoker in speciale super gladde vloeistof die in die kokers zit. Dat is nodig om de tenen te buigen en strekken. Als die vloeistof een beetje lekt is er eerst nog niet veel aan de hand, er ontstaat al een beetje ‘brandende’ pijn. De meeste mensen gaan dan naar iemand die verstand heeft van voeten en hier kan het dus misgaan!

“Niet gekeken naar de peeskokers, sorry!”

Met een (goed) echosysteem kan je de kwaliteit van de peeskokers goed beoordelen. Als er echter niet gekeken wordt naar je peeskokers kan er veel misgaan:

  1. Er ontstaat een chronisch lekkende peeskoker die langzaam maar zeker een zuur milieu veroorzaakt
  2. Hierdoor worden vetkamertjes beschadigd die je voeten laten ‘doorzakken’
  3. Hierdoor kunnen de pijnen toenemen en een ‘polyneuropathie-achtig’ beeld geven, of klachten die lijken op een Mortons neuroom maar dat niet zijn
  4. Als vervolgens therapie wordt ingezet op de zenuwachtige pijn helpt het niet alleen helemaal niets, maar gaat het proces ook gewoon door
  5. Uiteindelijk beschadigen de plantaire platen en komen de koppen van de middenvoetsbeentjes bloot te liggen
  6. De pijn gaat samen met zwelling en wordt ook onwerkbaar

Als de patiënt dan uiteindelijk bij de voetchirurg komt is het al zo ver heen dat het hersteltraject ofwel erg lang duurt ofwel dat herstel niet meer echt haalbaar is. Daarmee is een patiëntengroep ontstaan met zeer gevoelige voeten die niet meer lekker met blote voeten op ruwe ondergrond kunnen lopen. Veel van die patiënten vinden dat erg jammer.

Vind een praktijk

Denk je dat jij pijn zou kunnen hebben die past bij een lekkende peeskoker? Ga dan naar een goede voetprofessional van Podozorg die met een echo werkt en laat je voorvoeten goed onderzoeken. Op tijd gericht beleid inzetten op de juiste diagnose kan veel ellende besparen! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.