Knobbels onder de voeten
Wat houdt ziekte van Ledderhose in?
De ziekte van Ledderhose is een voetaandoening waarbij, in de peesplaat onder de voet, harde knobbels ontstaan. Deze knobbels ontstaan door een goed aardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet. De knobbels groeien over het algemeen heel langzaam en bevinden zich meestal aan de binnenzijde van de voetboog. De knobbels zijn echter niet altijd zichtbaar. De oorzaak van deze goed aardige woekering is tot op heden onbekend.
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Ledderhose?
De klachten die voorkomen bij de ziekte van Ledderhose verschillen erg per patiënt. Sommige hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl andere de knobbel(s) bijna niet voelt. Het ontstaan van de knobbels is in principe pijnloos. Echter kan een afwijkende voetstand leiden tot overmatige tractie aan de peesvezels rondom de knobbels, wat irritatie tot gevolg kan hebben. Deze irritatie kenmerkt zich door een trekkend gevoel en een brandende pijn onder de voet tijdens het staan en lopen.
Ook kan men hielpijn krijgen als gevolg van de overmatige tractie. Door de knobbels onder de voet kan de peesplaat zijn functie niet goed uitvoeren. Hierdoor kan de pees verkorten, wat weer kan leiden tot een afwijkende voetstand.
Wie krijgt de ziekte van Ledderhose?
Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, zijn er wel een aantal risicofactoren bekend:
- Erfelijke aanleg
- Herhaalde schade aan de peesplaat
- Diabetes Mellitus
- Chronische leverziekten
- Gebruik van anti-epileptica
- Alcoholconsumptie
- Roken
Hoe behandelt de podoloog/podotherapeut de ziekte van Ledderhose?
Mensen die geen of weinig klachten ervaren, behoeven geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd met conservatieve behandelingen (= niet operatief) de pijn te verzachten. De podoloog/podotherapeut kan daar goed bij helpen.
Schoenadvies
Als de diagnose “ziekte van Ledderhose” gesteld is, beoordeeld de podoloog/podotherapeut eerst of adequate schoenen de pijnklachten kan verminderen. Indien dit het geval is, behoeft de patiënt geen verdere behandeling. Bij mensen met Ledderhose is het advies om schoenen te dragen met een dikke, stugge zool die zeer gemakkelijk afrolt. Zo’n schoen kan de spanning op de peesplaat verminderen.
Steunzolen
Goede steunzolen kunnen de spanning op de peesplaat en de druk op de knobbels verminderen. Bij mensen bij wie de knobbels duidelijk zichtbaar zijn, gaat dit vaak goed. Dan wordt er een uitsparing gemaakt op de plekken van de knobbels zodat de druk op de knobbels verminderd.
Echter hoeft niet bij iedereen met Ledderhose de knobbels vanaf de buitenkant zichtbaar te zijn. Hierdoor is het mogelijk dat een verkeerde diagnose gesteld wordt, met steunzolen die niet passend zijn bij Ledderhose tot gevolg. Een echografisch onderzoek kan dan uitkomst bieden.
Soms geeft een afwijkende voetstand extra spanning op de peesplaat. Bijvoorbeeld bij mensen met een knikvoet. Deze toename aan spanning kan leiden tot kleine scheurtjes in de peesplaat. Bij mensen met Ledderhose geeft dit extra problemen, omdat de scheurtjes niet normaal genezen. De podoloog/podotherapeut kan steunzolen vervaardigen die de knikstand corrigeert en tegelijk de druk op de knobbels vermindert.
Adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden
Verwacht de podoloog/podotherapeut dat schoenadvies eventueel in combinatie met steunzolen u niet van de klachten zal helpen, of heeft de behandeling onvoldoende resultaat gehad, dan zal de podoloog/podotherapeut u adviseren en informeren over andere behandelmogelijkheden. Denk hierbij aan:
- Schoenaanpassingen
- Fysiotherapie
- Massages
- Geneesmiddelen (bijvoorbeeld injecties)
- Operatieve behandelingen
De podoloog/podotherapeut kan bij deze behandelingen alleen een adviserende en informerende rol spelen.
Vind een praktijk
Heeft u last van knobbels onder uw voeten? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.