Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Henriëtte

“Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

Eelt onder de voet

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid. Onder de voet is deze laag dikker dan elders. De aanmaak van nieuwe huidcellen gaat sneller dan de afbraak van de dode huidcellen, hierdoor ontstaat eelt. Het is vaak gelig van kleur, meestal hard en voelt soms wat ruw aan. Eelt komt vaak op of onder de voet voor en ontstaat door druk of wrijving.

Eelt heeft ook een functie, het is een natuurlijke bescherming van de huid, tegen invloeden van buitenaf. Eelt is dus niet per definitie slecht en je hoeft er dus geen last van te hebben.

Eelt onder de voet

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent pijnlijk eelt onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Pijnlijke (overtollig) eelt onder de voet

Overtollig eelt onder de voet kan vele oorzaken hebben. Erfelijkheid kan een rol spelen maar meestal heeft het te maken met de schoenkeuze of het werk wat je doet (lopend of zittend beroep).

Eeltvorming ontstaat door teveel druk of wrijving waardoor de hoornhuid (oppervlakkige huidlaag) extra huidcellen aanmaakt om de voet te bescherming. Bij teveel eeltvorming wordt de druk juist vergroot. Daarom is het belangrijk om het eelt onder de voet regelmatig gedeeltelijk weg te halen. Dit kun je zelf doen of door een pedicure laten doen.

Pijn door eelt onder de voet

Hoe ontstaat eelt onder de voet?

Eeltvorming kan de volgende oorzaken hebben:

 • Een schoen die te kort of te smal is veroorzaakt in de afwikkeling eelt op de teen toppen of bovenop de teengewrichtjes.
 • Een schoen die te lang of te breed is zorgt voor beweging van de voet in de schoen waardoor je wrijving krijgt. En dus eelt onder de voet.
 • Als het vetkussen onder de voet niet meer in orde is, loopt men met de botjes op straat. De schokdemping is verminderd waardoor de botjes vlak onder de huid liggen, en zo voor extra druk zorgen. Daarom ontstaat hier vaak eelt ter bescherming van de huid.
 • Een afwijkende voetstand of een beperkte of afwijkende afwikkeling zorgt voor wrijving in de schoen en ook hier ontstaat eelt.
 • Soms ontstaat bij teveel eelt een likdoorn of kloven onder het eelt, dit zorgt voor pijnklachten.
 • Een te droge huid.
 • Ziekte of aandoening zoals diabetes, reuma of keratoderma (overmatige verhoorning van de huid).
 • Ook kan eelt ontstaan door overgewicht.

Terugkerend eelt onder de voet

Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaak van de eeltvorming zal het eelt altijd terug blijven komen. De mate en snelheid waarin het eelt onder de voet terug groeit is afhankelijk van de conditie van de huid, de hoeveelheid druk en wrijvingskrachten dat de voet te voorduren krijgt.

Gevolgen van overtollig eelt onder de voet

De gevolgen die kunnen ontstaan door overtollig eeltvorming zijn:

 • Likdoorns
 • Pijnlijke gewrichten
 • Lokale ontsteking van de huid
 • Wondje in of onder het eelt
 • Kloven

Behandelingen voor eelt onder de voet

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor overtollig eelt onder de voet. Onderstaand volgt een aantal mogelijkheden:

Diverse behandelmogelijkheden

Eeltrasp en voetencrème

Eelt wat geen klachten geeft kunt u zelf verwijderen met een puimsteen, vijl of eeltrasp. Smeren met een vette voetencrème zal ervoor zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Een pedicure kan u helpen bij het verwijderen van het eelt en het verzorgen van uw voeten. Wist u dat u bij veel Podozorg vestigingen terecht kan voor een pedicure behandeling?

Goede schoenen

Zorg ten eerste dat je goede schoenen draagt die passen bij jou voetlengte en breedtemaat (lees ook de blog: Wat zijn goede schoenen?). De Podozorg (register) podoloog of podotherapeut kan je hierin goed adviseren. Koop daarnaast je sokken altijd in de goede maat, zo mogelijk naadloos.

Steunzool en orthese

Wanneer eelt, likdoorns of kloven pijnlijk zijn of snel terugkomen dan bent u bij Podozorg aan het juiste adres voor een advies op maat. Door middel van een steunzool kan de voetstand gecorrigeerd worden, de afwikkeling bevorderd worden of de eeltplekken drukvrij gelegd worden. Ook met een orthese kunnen de klachten van eelt en of likdoorns op de tenen verlicht worden.

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Heeft u last van overtollig eelt onder de voet? De (register) podoloog of podotherapeut kan u advies op maat geven om eeltgroei onder de voet bij u tegen te gaan. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.