Therapiezolen van Podozorg Garderen

Wat zijn therapiezolen?

Een therapiezool is een inlegzool voor in uw schoen. Deze wordt speciaal voor uw voet op maat gemaakt. Het doel van de zool is om uw klacht te verhelpen, te verminderen of te voorkomen. Om dit te bereiken moeten de zolen aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen. Welke dit zijn is geheel afhankelijk van uw klacht. Er zijn zolen die extra steun geven en zolen die een bepaald deel van de voet ontlasten. Er zijn ook zolen die bepaalde functies van de voet compenseren of de vorm van de voet wat corrigeren. Door te werken met hoogteverschillen in de zool en met hardere en zachtere materialen wordt er een zool gemaakt die het juiste effect heeft op uw voet.

Wat zijn de meest geschikte schoenen?

Het effect van een therapiezool wordt mede bepaald door de schoen waarin u de zool draagt. De keuze voor een schoen is geheel afhankelijk van uw klacht en bijvoorbeeld uw voettype. Wanneer u de therapiezool in de verkeerde schoen draagt, is het effect van de therapiezool veel minder.

De prijs of het merk van een schoen zegt niet altijd of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Over het algemeen heeft een geschikte schoen voor therapiezolen de volgende kenmerken:

Pasvorm

Kies een schoen in de juiste lengte- en breedtemaat. In pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat.

Stijfheid van de zool

Kies een schoen waarvan de zool alleen soepel is bij de tenen, waar de schoen moet buigen tijdens het lopen.

Stevige hiel

De schoen geeft meer steun als het contrefort, dat is het deel van de schoen dat om uw hiel zit, niet goed indrukbaar is. Kies daarom een schoen met een stijf contrefort.

Hakhoogte

Om te zorgen dat u stabiel staat, mag een hak maximaal 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.

De bodem

Wanneer u therapiezolen gaat dragen, kunt u het best schoenen kopen met een uitneembare binnenzool. Wanneer u de binnenzool eruit haalt, is er genoeg ruimte voor de therapiezool.

Maatwerk

Therapiezolen worden op maat gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen(en). Maar iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Daarom kan het zijn dat de therapiezolen niet in al uw schoenen even goed passen.

Moet ik wennen aan de therapiezolen?

Wanneer u voor het eerst de op maat gemaakte therapiezolen gaat dragen, kunnen uw voeten moe aanvoelen en u kunt spierpijn krijgen. Als dit het geval is, is het verstandig om het gebruik van de zolen geleidelijk aan op te bouwen. Hierdoor kunnen uw voeten wennen aan de nieuwe stand van de voet.

Indien u na 2 weken nog niet goed op de therapiezolen kunt lopen, of pijnklachten krijgt door het dragen van de zolen, is het verstandig een vervroegde controle afspraak te maken.

Controle-afspraak

Nadat u de zolen hebt ontvangen, komt u na 4-6 weken terug voor controle. Er wordt dan bekeken of de zolen goed werken en of er dingen zijn die bijgesteld moeten worden aan de zolen. Geregeld wordt er nog een 2e paar therapiezolen bijbesteld voor schoenen met bijvoorbeeld een andere pasvorm.

Door het dragen van de therapiezolen, kunnen deze slijten en kan het effect van de zool veranderen. Het is daarom verstandig om één keer per jaar op controle te komen.

Hoe lang moet ik de therapiezolen blijven dragen?

Dit is volledig afhankelijk van de klacht waar u de zool voor draagt. In sommige gevallen hoeft u de zolen slechts voor een periode te dragen, in andere gevallen is het beter altijd zolen te blijven dragen. Er wordt hierover altijd advies gegeven.

Praktische informatie:

Levering

Nadat de podoloog de zolen bij u heeft aangemeten, worden deze in de werkplaats gemaakt en naar uw huisadres gestuurd. Dit duurt ongeveer 2 werkweken. Het pakketje past door de brievenbus.

Onderhoud

Steunzolen kunnen onprettig gaan ruiken. In dat geval is wassen met reinigingsalcohol de oplossing. Ook kunt u het bekledingsmateriaal van de zool periodiek laten vervangen. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u deze over het algemeen gewoon afnemen met een beetje water en een doekje. Wel is het zo dat hoe vaker u het leren dek wast met water, hoe harder het leer op den duur wordt. Wanneer uw therapiezool erg nat is geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen! De zool trekt dan krom.

Vergoeding

Therapiezolen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw polis. De rekening wordt verstuurd via FaMed. Wanneer dat mogelijk is, regelt FaMed de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Dit is echter niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk. Bedragen die niet rechtstreeks door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener betaald worden, ontvangt u thuis en die kunt u dan zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.